100 години от рождението на антифашиста Димчо Карагьозов

На 10 ноември 2010 г. се навършват 100 години от рождението на видния бургаския антифашист Димчо Карагьозов.

Димчо Вълко Карагьозов е роден на 10 ноември 1910 г. в село Воден. Родителите му са бедни хора и водят трудна борба за преживяване. Остава сирак на 14 години и идва в Бургас да търси работа. Приютявя го брат му, който по това време притежава гостилница. След три години Димчо Карагьозов заминава за София. Започва работа в местен ресторант и навлиза в редовете на работниците, обединени в професионалната организация на келнеро- готвачите, на чийто конгрес през 1930 г. е избран за делегат.

През 1932 г. влиза в редовете на РМС, където става секретар на организация в София. По същото време е и отговорен редактор на вестник „Младежка искра”. На следващата година полицията конфискува заради критични материали вестника и Карагьозов е осъден на 7 години затвор. Поради амнистия излежава половината от наказанието си.

След затвора се завръща в Бургас и израства като виден партиен деец. През 1938 г. Димчо Карагьозов застава начело на Окръжния комитет на партията. През 1941 г. му възлагат да завежда минноподривната дейност. Същата година попада в концлагера Еникьой, Ксантийско. Две години по- късно го освобождават и той веднага се включва в партийната работа, като застава начело на бойния щаб. Карагьозов създава редица групи, провежда клетвата на комунистите и пробна мобилизация, за да провери боеспособността им.

На 28 април 1944 г. полицията арестува Димчо Карагьозов и в продължение на четири денонощия го подлагат на мъчения. Той не се пречупва и на 2 май 1944 г. жандармеристите го отвеждат край село Скеф и го убиват.

Днес село Скеф се нарича Димчево, за да напомня на хората за смелия борец против фашизма.